Πολλά αναπάντητα ερωτήματα φαίνεται ότι υπάρχουν γύρω από τη «ζάχαρη» και κάτι που εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό είναι ότι οι άνθρωποι ακόμα δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν πραγματικά την αλήθεια για τη ζάχαρη.
Πολλοί φαίνεται ότι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούν τα γλυκά είναι να τα κόψουν εξ ολοκλήρου από τη διατροφή τους.
Πολλά τρόφιμα διαφημίζονται τώρα ως “Sugar Free” ή “χωρίς ζάχαρη” και διασημότητες, blogger και βιβλία μαγειρικής έχουν βυθιστεί πάρα πολύ στη δημοφιλή ατάκα “χαστούκι στη ζάχαρη”.
Ωστόσο, η ζωή, τα τρόφιμα και η διατροφή δεν είναι όλα «μαύρο ή άσπρο». Δεν πρόκειται για «όλα ή τίποτα».
Για παράδειγμα, αν αγαπάτε το παγωτό, στερώντας το στον εαυτό σας, είναι πιθανό να οδηγηθείτε σ’ ένα πράγμα -> περισσότερη επιθυμία για παγωτό!
Έτσι, πάντα να θυμάστε ότι είναι εντάξει να καταναλώσετε λίγο από αυτό που φαντάζεστε. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία καταναλώνουμε ζάχαρη.
Οι νέες συστάσεις έχουν διαφοροποιηθεί και έχουν αναιρέσει τις προηγούμενες. Προτείνουν ότι η ενεργειακή μας πρόσληψη που προέρχεται από ελεύθερα σάκχαρα δεν πρέπει να είναι περισσότερη από 5%.
Αυτός ο πίνακας είναι από την έκθεση “Γιατί 5%” του οργανισμού δημόσιας υγείας της Αγγλίας και παρουσιάζει την ποσότητα στην οποία ισοδυναμεί το 5% των ελεύθερων σακχάρων αντίστοιχα σε ενήλικες και παιδιά.
Ηλικία | Συνιστώμενη μέγιστη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, γρ. την ημέρα | Κύβοι Ζάχαρης |
4 – 6 ετών | Έως 19γρ./ημέρα | 5 Κύβοι ζάχαρης |
7-10 ετών | Έως 24γρ./ημέρα | 6 Κύβοι ζάχαρης |
Από 11 ετών και άνω, συμπεριλαμβάνονται και οι ενήλικες | Έως 30γρ./ημέρα | 7 Κύβοι ζάχαρης |
Οι νέες συστάσεις για τη ζάχαρη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήρθαν μετά από εκτεταμένες έρευνες, οι οποίες φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η δημόσια υγεία θα ωφεληθεί από το να υπάρχει λιγότερη ζάχαρη στη διατροφή των πολιτών.
Η έκθεση της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής για τη διατροφή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:
- Η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων που περιέχονται σε τρόφιμα και ποτά συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο φθοράς των δοντιών.
- Οι δοκιμές σε ενήλικες υποδεικνύουν ότι η αύξηση ή η μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας (θερμίδων) από τα σάκχαρα οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση ή μείωση της πρόσληψης ενέργειας.
- Η κατανάλωση ποτών πλούσια σε σάκχαρα (σε σύγκριση με τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες) έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος σε παιδιά και εφήβους.
- Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 και της πρόσληψης συνολικών ή μεμονωμένων σακχάρων. Ωστόσο, οι μελλοντικές κλινικές μελέτες συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Αυτές είναι όλες οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί από την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.